English Deutsch Magyar

Ursa Minor kézivezérlő

Bevezető

Kifejezetten az MC3-hoz készített kézi távirányító.

Segítségével közvetlenül használhatjuk az MC3-at, számítógép nélkül. Ez a kis eszköz több tízezer objektumot tartalmazó csillagászati adatbázissal rendelkezik, amely tartalmazza az amatőtrávcsövekkel megfigyelhető objektumok nagy részét: Csillagokat, kettősöket, változócsillagokat, csillaghalmazokat, ködöket, galaxisokat.

Ursa Minor kézivezérlő Ursa Minor MC3 Stepper Motor controller for telescope mounts Ursa Minor kézivezérlő

Kezelőszervek és Csatlakoztatás

A következő ábrán láthatóak a kézivezérlő főbb részei és a csatlakozók.

Az Ursa Minor kézivezérlő részei és csatlakozói
LCD kijelző
128 x 64 képpont felbontású grafikus kijelző. Vörös háttérvilágítással rendelkezik, melynek fényereje állítható.
Menü gomb
A gomb hosszú (2 másodperces) megnyomásával a menübe belépünk, illetve kilépünk onnan. A gomb tetszőlegesen körbeforgatható, egy körülfordulás alatt 24-szer kattan. Így állíthatjuk a különböző értékeket, mint például a dátum, a motorok sebessége vagy a kiválasztandó csillagászati objektum száma.
Iránygombok
Fő feladatuk a távcső mozgatása, illetve navigáció a menürendszerben.
MC3 csatlakozó
A kézivezérlő rendeltetése az, hogy egy MC3-at irányítsunk vele. Ezen az RJ45 csatlakozón keresztül csatlakoztathatjuk az MC3-hoz. Ezen az egyetlen kábelen történik a kommunikáció és a tápellátás. A Kézivezérlő az MC3-ból kapja a működéséhez szükséges áramot.
USB csatlakozó
A kézivezérlőt számítógéphez csatlakoztathatjuk egy USB kábellel. Ezután lehetőségünk van a kézivezérlő belső programjának vagy csillagászati adatbázisának frissítésére.

Használatbavétel

A kézivezérlő kifejezetten az MC3-hoz és testvérmodelljeihez lett kifejlesztve. Az MC3-hoz egy mindkét végén RJ45 csatlakozóval rendelkező kábellel csatlakoztatható. Az MC3 előlapján erre a célra külön csatlakozó szolgál. Ugyanilyen csatlakozója van a Synta kézivezérlőnek de a kettő nem cserélhető fel, mert elektronikus szempontból eltérőek. Az Ursa Minor kézivezérlő alkalmas hosszú (Akár 100m) kábellel való használatra is.

 1. A kézivezérlőt az MC3 kikapcsolt állapotában csatlakoztassa! Egyidejűleg ne használjon több kézivezérlőt, és az MC3-at vagy csak kézivezérlővel, vagy csak számítógéppel használja. A kézivezérlő viszont lehet egyszerre az MC3-hoz és a számítógéphez is csatlakoztatva.
 2. Kapcsolja be az MC3-at!
 3. A kézivezérlő kijelzőjén megjelenik a "Kapcsolódás folyamatban" üzenet. Néhány másodperc után a kapcsolat létrejön és a kijelzőn megjelenik az MC3 firmware verziószáma.
 4. Nyomja meg bármelyik gombot, és a home képernyő jelenik meg:
  Az Ursa Minor kézivezérlő home screen
  Ez a készülék alapállapota, ilyenkor a négy iránygombbal mozgathatjuk a távcsövet. A képernyő alsó szélén az aktuális mozgatási sebességet láthatja. Ezt a menü gomb elforgatásával változtathatja 1/4 csillagsebességtől a beállított maximális sebességig.
 5. A menü gomb hosszú (2 másodperces) megnyomásával a menübe lép. A menüből a gomb újbóli hosszú megnyomásával bármikor kiléphet. A menüpontok között a fel-le nyíllal vagy a menü gomb forgatásával választhat, majd annak rövid megnyomásával léphet be.
  Az Ursa Minor kézivezérlő menüje
  A kijelzőn egyszerre öt menüpont fér el. A menü ettől terjedelmesebb. A kurzorral való fel-le léptetés közben a lista gördítődik, ha a képernyő szélére értünk.

Mielőtt jobban belemélyedne a kézivezérlő használatába, van néhány fontos tennivaló a használatbavétel előtt. Erről olvashat a következő fejezetekben.

Kapcsolat számítógéppel

A kézivezérlő rendelkezik egy USB csatlakozóval, amin keresztül számítógéphez csatlakoztatható. Ez a következő esetekben lehet hasznos:

Firmware frissítése
A kézivezérlő belső programja frissíthető. Ez lehetővé teszi az esetleges hibák javítását és új funkciók jövőbeni bevezetését. A firmware frissítéshez szabadon letölthető program szolgál. Ugyanaz a program alkalmas az MC3 és a Kézivezérlő firmware-ének feltöltésére. A program felismeri hogy milyen eszközt csatlakoztatott és csak a vele kompatibilis firmware feltöltését engedélyezi.
Csillagászati katalógusok frissítése
A kézivezérlő 8MB belső memóriával rendelkezik, amelybe különféle katalógusokat vagy saját észlelési listákat tölthetünk.

Ha a kézivezérlő csillagászati katalógusát vagy a firmware-ét frissíti, az csak a számítógéphez legyen csatlakoztatva, az MC3-hoz ne. Ebben az esetben a kézivezérlő táplálása a számítógépről az USB kábelen keresztül történik. Ilyenkor az LCD háttérvilágítása nem működik, de a feliratok továbbra is megjelennek rajta. Ebben az esetben a kijelzőre tulajdonképpen nincs is szükség mert a teljes feltöltési folyamatot a számítógépen futó program felügyeli.

Az MC3 beállítása a kézivezérlővel

Mivel az MC3 egy univerzális eszköz, a használat előtt be kell állítani a konkrét mechanikának és távcsőnek megfelelően. Ez alatt azt értjük, hogy közölni kell az MC3-mal a mechanika áttételét, a motorok maximális áramfelvételét és még sok egyéb paramétert.

Az MC3 beállítását számítógéphez csatlakoztatva az MCConfig programmal végezhetjük el, amelyről egy másik oldalon olvashat. Az mcconfig-gal az MC3 minden paramétere beállítható.

A kézivezérlővel is lehetséges a beállítások nagy részének módosítása, de van egy-két olyan paraméter, amely csak az mcconfig programmal módosítható. Ilyen pl. az áttétel értéke.

Ezt leszámítva a kézivezérlővel való beállítás hasznos lehetőség, mert például kitelepülés után finomhangolhatjuk a motorok sebességét, gyorsulását, vagy csökkenthetjük az áramfelvételt annak érdekében, hogy az akkumulátorról minél tovább tudjon működni a berendezés.

Különösen körültekintően járjunk el a használatbavétel előtti első beállításkor. Amikor az MC3-at először helyezi üzembe, néhány dolgot nagyon körültekintően kell elvégezni. Ezek a mechanika motorjainak bekötése és a park pozíció megadása. Ezeket elegendő csak egyszer elvégezni, és a beállításokat eltárolni.

A beállítás lépései a következők:

 1. Lépjen be a menübe a menü gomb hosszú megnyomásával.
 2. Görgesse le a menüt a lista legaljára és válassza a "Mount Setup" menüpontot.
 3. Ez a funkció több képernyőoldalból áll. Ezek között a jobbra-balra gombokkal lépkedhet.
 4. Egy képernyőoldalon belül a fel-le gombokkal navigálhat.
 5. A forgatógomb forgatásával az éppen kiválasztott értéket változtathatja.
 6. Ha végzett a beállítással, a jobbra-balra gombokkal navigáljon el a "Save settings to MC3" oldalra.
 7. Itt nyomja meg a "fel" gombot és a megváltoztatott értékek eltárolódtak az MC3 memóriájában, így azok a kikapcsolás után is megmaradnak.

Amit mindenképpen ellenőrizni, illetve beállítani kell:

Motorok sebessége, áramerősségek, gyorsulások.

Motorok forgásiránya

Az MC3 használata a kézivezérlővel

Indítás, ébresztés park állapotból

Csatlakoztassa a kézivezérlőt az MC3-hoz, majd kapcsolja be az MC3-at! Bekapcsolás után a rendszer minden esetben a beállított park pozícióból indul. Azt feltételezi, hogy a távcső a park pozíciónban van, és ennek megfelelően kezd működni.

Fontos megjegyzés: Az MC3-nak nincs tudomása arról, hogy a távcső ténylegesen milyen helyzetben van. Ennek érdekében fontos, hogy kikapcsolás előtt mindig parkoltassa a távcsövet!

Földrajzi pozíció és idő megadása

A kézivezérlő rendelkezik egy gombelemmel táplált órával, így az időt nem felejti el áramtalanított állapotban sem. A földrajzi pozíciót is megőrzi, azt sem kell minden induláskor megadni.

Ennek ellenére bekapcsolás után mindig érdemes ellenőrizni az idő és földrajzi pozíció helyességét.

Távcső inicializálása: Init Scope menü

Ebben a menüpontban olyan funkciók vannak, amellyel a távcső kezdeti pozícióját közölhetjük a vezérlővel. Ha fix telepítésű távcsővel van dolgunk, azt általában park pozícióból indítjuk, és az itt levő parancsokra nincs szükségünk. Kitelepülésnél a távcső összeszerelése után nem tudjuk azt park pozícióból indítani. Ekkor jönnek jól az ebben a menüben levő parancsok.

Fontos: Az itt levő parancsok hatására nem történik távcső-mozgás. Ezeket a parancsokat kikapcsolt követés mellett hajtsa végre.

Először fordítsa a távcsövet a kívánt pozícióba (mindegy hogy motorral vagy meglazított kuplunggal teszi.), aztán válassza az adott távcső-pozícióhoz tartozó menüpontot. Ekkor távcső mozgás nem történik, a vezérlő innentől kezdve úgy tekinti, hogy a távcső ténylegesen a megadott pozícióban van.

Menüpontok ismertetése:

Init from Park
Az MC3 belső memóriájában eltárolt park pozíciót tekinti aktuálisnak. Ha ezt nem változtatta meg, akkor a gyári alapbeállítás szerint ez a következő pontban bemutatott keleti alapállás.
Default east pos.
Az ellensúlytengely vízszintes, nyugatra mutat. A távcső az oszlop keleti oldalán van és az egyenlítő felé néz.
Default west pos.
Az ellensúlytengely vízszintes, keletre mutat. A távcső az oszlop nyugati oldalán van és az egyenlítő felé néz. Ez nem túl szerencsés kezdőpozíció, mert a követés elindítása után nem sokkal a távcső ütközne az oszloppal, Meridián flip-re lesz szükség.

Keleti-nyugati oldal, Meridián flip

A német ekvatoriális mechanikák jellegzetessége, hogy nem lehet velük a teljes égboltot akadálytalanul átfogni. Középen, a Zenit környékén a távcső ütközne az állvánnyal. Ekkor a távcsövet át kell fordítanunk az állvány másik oldalára. Ezt a műveletet "Meridian flip"-nek nevezzük.

Az Ursa Minor kézivezérlő intelligens módon kezeli a Meridian flip-et. Minden goto művelet előtt magától eldönti, szükséges-e Meridián-Fil-et végrehajtani. Mivel az átfordítás körültekintést igénylő művelet (beakadó kábelekre figyelnünk kell közben.), a kézivezérlő sosem indít átfordítást figyelmeztetés nélkül.

Ha olyan objektumra szeretne ráállni, ami a másik térfélen van, a kézivezérlő figyelmeztet az átfordítás szükségességére, és csak akkor indítja el azt, ha ön gombnyomással jóváhagyja.

Követés

Az Ursa Minor kézivezérlő: Követés

Kalibrálás referencia-objektumra

Az MC3 sosem tud arról, hogy a távcső ténylegesen hova mutat. A tényleges távcső-pozícióról nincs visszajelzés. A vezérlő csupán feltételezi azt. Arról sincs visszajelzése, hogy mozgatás során a mechanika ténylegesen megtette-e a szükséges elfordulást. A használat során fontos, hogy a vezérlő által feltételezett és a tényleges távcső-pozíció egyezzen meg.

Ezt úgy érhetjük el, ha a távcsövet manuálisan ráállítjuk egy ismert csillagra, majd közöljük a vezérlővel, hogy a távcső most oda mutat. Fontos megjegyzés: Ez még önmagában nem elég. A vezérlőnek arról is tudnia kell, hogy a távcső az oszlop melyik oldalán van. (Német ekvatoriális mechanika esetén.)

Célszerűen egy ismert, fényes csillagot válasszunk referencia objektumként. Ezt kényelmesen kiválaszthatjuk sematikus csillagtérképről is (lásd a következő részben).

Miután a csillagot kiválasztottuk, megjelennek annak az adatai a képernyőn. A képernyő alján három opció van, amelyek közül választhatunk:

Cancel
Ha ezt választjuk, visszább lépünk a menüben, nem történik semmi.
Goto
Ennek választásakor a vezérlő a távcsövet az objektumra mozgatja.
Set
Ha ezt választjuk, távcső-mozgás nem történik, de a vezérlő úgy tekinti, hogy a távcső most az adott objektumra mutat.

Távcső pozicionálása ismert koordinátákra

Ez a funkció akkor hasznos, ha olyan célpontra szeretnénk a távcsövet irányítani, amit nem találunk a kézivezérlő adatbázisában, de ismerjük annak koordinátáit. (például: kisbolygók, üstökösök)

A koordinátákat a képen látható módon, számjegyenként tudjuk megadni. Az aktuális számjegy alatt egy kis háromszög szimbólum látható. A menü gomb forgatásával ezt a számjegyet tudjuk változtatni. a jobbra-balra nyíl gombokkal léphetünk a következő számjegyre.

Az Ursa Minor kézivezérlő: Koordináták közvetlen vevitele.

A távcső mozgatása katalógusból választott objektumra

Az Ursa Minor kézivezérlő kiterjedt adatbázissal rendelkezik, amely közel 50000 objektumot tartalmaz. Sokoldalú menürendszer áll rendelkezésre a kívánt objektum megkeresésére, ezekről olvashat a következő fejezetben.

Objektumok keresése a kézivezérlő adatbázisában

Fényes csillagok kiválasztása grafikus térkép segítségével

A távcső referencia objektumra korrigálását célszerű egy ismert, fényes csillagra elvégezni. A csillagot a kézivezérlő kijelzőjén sematikus csillagkép ábrán tudjuk a legkényelmesebben kiválasztani.

 1. Mozgassa a távcsövet az irány gombokkal a kiszemelt csillagra!
 2. Lépjen be a menübe, és válassza a "Select star from chart" menüpontot!
 3. A megjelenő listából válassza ki a csillagképet, amely tartalmazza a kiszemelt csillagot.
 4. Megjelenik a csillagkép sematkus ábrája, amin egy csillag ki van emelve egy kis körrel. A forgatógomb forgatásával végi lépkedhet a csillagokon. A forgatógomb megnyomásával kiválasztja a csillagot.
 5. Megjelenik a csillag adatlapja. A képernyő alsó szélén három opció látható: Cancel, Goto, Set. Válassza ezek közül a "Set" parancsot!

Megjegyzések:

 • Nincs minden csillagképhez grafikus ábra.
 • Csak az északi égboltról, közép-európai földrajzi magasságból látható csillagképekhez van ábra, azok közül is az ismertebbekhez.

Fényes csillagok kiválasztása katalógusból

Az Ursa Minor kézivezérlő: Csillag keresése katalógusból

Változócsillagok kiválasztása katalógusból

Mélyég objektumok kiválasztása katalógusból