English Deutsch Magyar

Ursa Minor Terméktámogatás

Programok béta verziói

Ezeket külön oldalon találja: Programok béta verziói

USB portos kombinált vezérlőkábel használata PHD guiding programmal

Ha rendelkezik Ursa Minor Pro programmal

Erről külön oldalon olvashat: A kombinált vezérlő és autoguider kábel használata

Ha nem rendelkezik Ursa Minor Pro programmal

Ha nem rendelkezik Ursa Minor Pro programmal, de van Ursa Minor USB portos autoguider illesztője, a következő oldalon leírtak szerint használhatja azt a PHD Guiding programmal.

A kisbolygó és üstökös adatállományok frissítése az Ursa Minor Pro programban

A kisbolygókat és üstökösöket az Ursa Minor Pro program tudja megjeleníteni, ezek az információk nem vonatkoznak a SkyTour és a Hobby verzióra. A Minor Planet Center (MPC) honlapjáról letölthetjük az aktuálisan megfigyelhető kisbolygók és üstökösök adatait tartalmazó állományokat. Mivel az adatok gyorsan változnak, ezeket az állományokat naponta frissítik.

A következő oldalon találja meg a letölthető adatállományokat:
http://cfa-www.harvard.edu/iau/Ephemerides/Soft00.html

A következő listában közvetlen linket találunk külön-külön mindegyikhez.

Soft00Cmt.txt
Az aktuális időszak megfigyelhető üstökösei.
http://cfa-www.harvard.edu/iau/Ephemerides/Comets/Soft00Cmt.txt
Soft00Bright.txt
Az aktuális időszak fényes kisbolygói.
http://cfa-www.harvard.edu/iau/Ephemerides/Bright/2007/Soft00Bright.txt
Soft00CritList.txt
Kritikus listás kisbolygók az aktuális időszakban.
http://cfa-www.harvard.edu/iau/Ephemerides/CritList/Soft00CritList.txt
Soft00Distant.txt
Távoli, fényes kisbolygók az aktuális időszakban.
http://cfa-www.harvard.edu/iau/Ephemerides/Distant/Soft00Distant.txt
Soft00Unusual.txt
Szokatlan pályájú kisbolygók az aktuális időszakban.
http://cfa-www.harvard.edu/iau/Ephemerides/Unusual/Soft00Unusual.txt

Az USNO-A2 csillagkatalógus használata az Ursa Minor Pro programban

Az USNO-A2 katalógus körülbelül 500 millió csillag adatait tartalmazza 18-20 magnitudó körülig. Teljes helyigénye több mint 6 gigaByte. Mivel gyakran nincs szükségünk ekkora határfényességre, a telepítőkészlet alapkiépítésben nem telepíti ezt a katalógust. Ha használni szeretnénk, manuálisan kell bemásolni a file-okat. Az Ursa Minor képes kezelni ezt a katalógust, de a használata előtt tudatni kell helyét a programmal. Erre két lehetőség közül választhatunk:

Az első lehetőség, hogy az USNO-A2 - t a mellékelt 2 db. DVD-ről a program adatkönyvtárába, a "data\usnoa2" folderbe másoljuk be. Be kell másolnunk mind a 24 darab .cat kiterjesztésű file-t, más állományokra nem lesz szükségünk.

A másik lehetőség az, hogy az USNO-A2 - t a merevlemezen máshová másoljuk, például olyan helyre, ahol egy másik program is el tudja érni. Ezután az Ursa Minor adatkönyvtárában levő "usnoa2.hdr" file-t kell szerkesztenünk, megadnunk benne azt az elérési utat, ahová a fájlokat másoltuk. A következő példa mutatja a file tartalmát:

#USNO-a2 star catalog
type=s_usnoa
usnodir=C:\astro\catalog\usnoa2 

A fájlban a "#" karakterrel kezdődő sorok megjegyzések, ezek tartalmát a program figyelmen kívül hagyja.

USB-soros átalakító használata

Ha nincs soros port a számítógépén (új laptopoknál ez gyakori), használjon USB-Soros átalakítót.

USB to serial adapter

Az USB-soros átalakító telepítéséről annak felhasználói dokumentációjában olvashat. Bár ez egy USB eszköz, a programok szempontjából ugyanúgy működik ment egy soros port. Mint minden soros portnak, ennek is van egy sorszáma, mint COM1, COM2, COM3, stb... Az Ursa Minor Programban akapcsolódáshoz tudnunk kell, milyen számot kapott az USB-soros átalakító. A sorszámok kiosztását a Windows automatikusan végzi. Ha a gépben van igazi soros port, az általában a COM1 azonosítót kapja. Ezután jön a többi eszköz, de lehetséges hogy nem folyamatosan számozva. Elképzelhető, hogy az átalakító pl. a COM8 azonosítót kapja, miközben a COM2-COM7 tartomány akár üres is lehet. A portszámot a következőképpen deríthetjük ki:

Válassza a Vezérlőpulton a "Rendszer" ikont, a megjelenő ablakban a "Hardver" fület:

configuring USB to serial adapter

Kattintson a "Device manager" vagy "Eszközkezelő" gombon:

Configuring USB to serial adapter

Keresse meg a listában az USB-soros átalakítót. Az elnevezése a konkrét gyártmány függvényében eltérő lehet. Az átalakító neve után zárójelben szerepel a soros port száma, a példában: COM3. Az Ursa Minor a COM1-COM16 tartományban levő soros portokon tud kommunikálni. Ha az átalakító ettől eltérő sorszámot kapott, meg kell változtatni a következők szerint: Kattintson a jobb egérgombbal az USB-soros átalakító bejegyzésén a listában, majd a megjelenő menüből válassza a "Properties" vagy "Tulajdonságok" menüpontot.

configuring USB to serial adapter

Kattintson az "Advanced" gombra!

Configuring USB to serial adapter

Az ablak alsó szélén levő legördülő listából válasszon egy nem hasnznált sorszámot a COM1-COM16 tartományban.

Virtuális soros port pár beállítása

Az Ursa Minor program legújabb verziója képes arra, hogy egy autoguider program jeleit fogadja, és ezeket a goto és egyéb parancsokkal együtt egyetlen kábelen továbbítsa a távcsőmechanika felé. Ezáltal egyetlen kábelen megvalósítja a távcsőmechanika vezérlését, manuális mozgatását, goto pozícionálását és az auto guiding-ot. A legújabb vezérlőkábellel már a digitális tükörreflexes fényképezőgép exponálását is tudja vezérelni.

Az autoguider programmal egy virtuális soros porton keresztül tartja az Ursa Minor a kapcsolatot. A következőkben ennek a virtuális COM port párnak a beállításáról olvashat:

 • Töltse le az ingyenes virtuális com port drivert a következő honlapról: http://com0com.sourceforge.net/ Itt egy helyi másolat is, közvetlenül a letöltendő file-ról: com0com-2.1.0.0-i386-chk.zip
 • Indtsa el a telepítőjét (setup.exe)!
 • A telepítő program első két képernyője csak üdvözlő szöveget és a felhasználási szerződés szövegét tartalmazza. Ezeket olvassuk el, majd lépjünk tovább.
 • Ezután a program megkérdezi, milyen komponenseket teleptsünk. A következő kép is mutatja, hogy mindhárom elemet válasszuk ki.
  Setting up virtual com port
 • A telepítés közben automatikusan el fog indulni a Windows saját "Új hardver varázsló"-ja is. Kérdezni fogja, hogy csatalkozzon-e a Microsoft honlapjára driver keresése végett. Itt válaszoljunk nem-mel. Nem ez az alapértelmezés.
  Setting up virtual com port
 • a következő képernyőn válasszuk a "Telepítés beavatkozás nélkül" opciót.
  Setting up virtual com port
 • Ez az "Új hardver varázsló" kétszer is elindul a telepítés közben, a virtuális com port pár mindkét portjához. Mindkét esetben ugyanúgy járjunk el!
 • A driver telepítése során automatikusan létrejön egy virtuális port pár CNCA/CNCB potnevekkel. Ahhoz hogy az autoguider program csatlakozzon hozzá, ezeket át kell neveznünk COMx/COMy-re (ahol x és y két különböző szám).
 • A Start menüben keressük meg, és indítsuk el a virtuális soros port driver konfiguráló programját! com0com / Setup
 • A megjelenő ablakban felül a bal és jobb felső sarkokban olvasható a portpár neve. Kezdetben itt a CNCA és CNCB szerepel. Ezt rjuk át COMx és COMy-ra, ahol x és y két szabad com szám. A kettő közül legalább az egyik a COM1-COM16 tartományban legyen, mert a legtöbb autoguider program és ASCOM driver ezt igényli. A másik portra majd az Ursa Minor fog kapcsolódni, neki COM1-COM255 között bármi megfelel.
  Virtuális soros portok átnevezése
 • Kattintsunk az "Apply" gombra, és a virtuális port-pár készen áll a használatra.

A port-pár egyik portját az autoguider programmal használjuk, a másik portra az Ursa Minor Pro programmal kapcsolódunk.