English Deutsch Magyar

Útmutató: A PHD guiding program használata USB portos autoguider illesztővel

Megjegyzés: Ez a leírás még nem készült el teljesen, az itt bemutatott program is fejlesztés alatt áll. Legfrissebb módosítások:

 • 2010.11.08. Az Autoguider bridge program fejlesztésében újabb mérföldkőhöz értem: Most már tökéletesen észleli a PHD guiding beavatkozásait, azokat megjeleníti két grafikonon, külön-külön a Ra és De tengelyekhez.
 • 2010.11.03. Az Autoguider bridge program továbbfejlesztése.
 • 2010.10.28. Létrehoztam ezt az oldalt, hogy ezen beszámoljak a PHD Guiding program és az USB portos autoguider összeillesztéséről. Az Autoguider Bridge program első változata is ekkor került fel a honlapra.

Bevezető

A Windows-on használható ingyenes autoguiding programok közül a PHD Guiding igen népszerű. Sajnos korlátai is vannak: Az USB és soros porti kommunikációs képességei hiányosak. Néhány eszköz kivételével ASCOM driverre bízza a távcsőmechanika meghajtását. Ez nem szerencsés, figyelembe véve, hogy az ASCOM driverek sem állnak a helyzet magaslatán, ha USB porton keresztül szeretnénk vezérelni a mechanikánkat. Márpedig az új számítógépeken általában nincs párhuzamos és soros port. Távcsővezérlésre csak az USB portot tudjuk alkalmazni ilyen esetben.

Semmi gond nincs az USB-vel. Műszakilag korrekt, sokoldalú port, csak éppen a közkézen forgó programok jelentős része (Élükön az ASCOM driverekkel) nem képesek megbízhatóan kezelni.

Ez az útmutató abban nyújt segítséget, hogyan tudjuk a PHD guiding programot használni USB porton keresztül a mechanika vezérlésére. Ez az útmutató azt az esetet tárgyalja, amikor Ursa Minor program nélkül oldjuk meg a feladatot USB interfész használatával.

Az alábbi képen levő eszközt használjuk:

Ursa Minor autoguider interface with USB connection

A vezetés a PHD guiding programmal történik egy másik program (Autoguider Bridge) közbeiktatásával. A PHD guiding program nem közvetlenül kapcsolódik a mechanikához, hanem egy virtuális soros porton keresztül az Autoguider Bridge programhoz.

A szükséges összetevők letöltése, telepítése

Az USB portos interfészhez szükséges driver letöltését és telepítését végezzük el, ahogyan az egy külön oldalon szerepel.

Ugyanezen az oldalon van leírva a virtuális soros port-pár telepítése. Ezt is végezze el az ott leírtak szerint.

Ezen kívül szükség lesz az Autoguider Bridge programra is: autoguider_bridge.zip A zip file-t bontsa ki, benne egyetlen exe állományt talál. Ez maga a program. Indítása után a következő felhasználói felület jelenik meg: (Az ábrázolt képpel ellentétben indítás után még nincs semilyen üzenet a program állapotsorában és a grafikonok is üresek.)

Autoguider Bridge program

Illesztés a PHD Guiding programhoz

Mielőtt az itt leírt lépéseket végrehajtaná, végezze el a virtuális soros port pár beállítását, ahogyan az az előző fejezetben szerepel. Ezt csak egyszer kell elvégeznie.

A következőképpen tudjuk a PHD guiding programot rávenni, hogy együttműködjék az Ursa Minor USB portos autoguider interfésszel: Először a PHD guiding és az Autoguider Bridge programok közötti kommunikációt oldjuk meg. Ennek lépései

 1. Indítsa el az Autoguider Bridge programot! A program ablakának bal felső sarkában a legördülő listából (Incoming port) válasza ki a korábban létrehozott viruális com portpár egyik tagját. A képernyőképen ez COM200. Ezután nyomja meg a mellette levő "Connect" gombot. Az alatta levő szövegmezőben megjelenik a "Waiting..." üzenet. Ha nem ez jelenik meg, (Pl. hibajelzés) lehetséges, hogy hibás COM portszámot választottunk ki.
  Autoguider Bridge program
 2. Indítsa el a PHD guiding programot.
  PHD Guiding program
 3. A PHD Guiding programban kattintson a távcső ikonra és válassza a "Meade Classic and Autostar I" ASCOM drivert. Kattintson a "Properties" gombra.
  Selecting ASCOM driver
 4. Megjelenik egy figyelmeztetés, amely a dokumentáció elolvasására kér minket. Átugordhatjuk a "No" gombbal.
  Selecting ASCOM driver
 5. A megjelenő ablakban különféle beállításokat hajthatunk végre, nekünk most két dologra kell odafigyelnünk:
  • Jelöljük be a "German Equatorioal (GEM)" opciót.
  • Jelöljük be a "Use newer pulse guiding" opciót.
  Ezután kattintsunk az "Ok" gombra.
  Selecting ASCOM driver
 6. A beállítások ablak eltűnik, ésa újra előkerül a "Telescope Chooser" ablak. Most az "Ok" gombra kattintsunk.
  Selecting ASCOM driver
 7. A PHD Guiding program el kezdi felépíteni a kapcsolatot az Autoguider Bridge programmal. Az Autoguider Bridge program ablakában az állapotsor mellett jobb szélen egy szövegmező a vett parancsokat számolja. A képernyőképen 15-ös szám szerepel ebben a mezőben, mutatva hogy eddig 15 parancs érkezett a PHD Guiding programtól. A kapcsolat kiépítése során 15 üzenetváltás történik. Az állapotsorban a "Waiting" helyett most már a "Ready" olvasható. Ez jelzi, hogy a kapcsolatfelvétel sikeres volt. Ettől kezdve a program készen áll a guiding jelek fogadására.
  Autoguider Bridge program