English Deutsch Magyar

Útmutató: Távcsővezérlés és auto-guiding a PHD guiding és az Ursa Minor programmal, egyetlen USB kábelen

Bevezető

Az új számítógépeken általában nincs párhuzamos és soros port. Távcsővezérlésre az USB portot tudjuk alkalmazni ilyen esetben. Megoldható hogy egyetlen kábelt használunk goto, vezérlés, autoguiding és fényképezőgép zárkioldó vezérlésére. Ez a leírás bemutatja, hogyan lehet megvalósítani mindezt: A vezérlést az Ursa Minor Pro program végzi, a vezetés a PHD guiding programmal történik. A PHD guiding program nem közvetlenül kapcsolódik a mechanikához, hanem egy virtuális soros porton keresztül az Ursa Minor programhoz.

A szükséges összetevők letöltése, telepítése

Az USB-s illesztőt csak a driver telepítése után csatlakoztassuk a számítógéphez!

 1. Első lépésként telepítsük az Ursa Minor Pro programot a szokásos módon. Erről a www.ursaminor.hu oldalon olvashat. A program telepítése után indítsa újra a számítógépet, ellenkező esetben a program indításkor kérheti a telepítő CD behelyezését. A gép újraindítása után ez a probléma megszűnik.
 2. Töltse le és telepítse a szokásos módon a következő programokat:
 3. Telepítse a szokásos módon a PHDguiding, Ascom platform és Meade Lx200 Ascom driver programokat.

Az USB interfész beüzemelése, kipróbálása

 • Az "FTDI_automatic_driver.zip" file-t bontsa ki és futtassa a benne levő exe-t. A driver telepítése teljesen automatikus, a háttérben történik visszajelzés nélkül.
 • Indítsa újra a számítógépet!
 • Csatlakoztassa az USB vezérlőkábelt egy szabad USB portra. Ekkor a számítógép felismeri az új hardvereszközt. Erről a képernyő jobb alsó sarkában megjelenő üzenetek tájékoztatnak.
 • Keresse meg, milyen COM port számot kapott az USB illesztő. Ezt a számot jegyezze meg, később szükség lesz rá. Ezt a következőképpen tehetjük meg:

Virtuális soros port-pár telepítése

 1. Indtsa el a telepítőjét (setup.exe)!
 2. A telepítő program első két képernyője csak üdvözlő szöveget és a felhasználási szerződés szövegét tartalmazza. Ezeket olvassuk el, majd lépjünk tovább.
 3. Ezután a program megkérdezi, milyen komponenseket teleptsünk. A következő kép is mutatja, hogy mindhárom elemet válasszuk ki.
 4. A telepítés közben automatikusan el fog indulni a Windows saját "Új hardver varázsló"-ja is. Kérdezni fogja, hogy csatalkozzon-e a Microsoft honlapjára driver keresése végett. Itt válaszoljunk nem-mel. Nem ez az alapértelmezés.
 5. A következő képernyőn válasszuk a "Telepítés beavatkozás nélkül" opciót.
 6. Ez az "Új hardver varázsló" kétszer is elindul a telepítés közben, a virtuális com port pár mindkét portjához. Mindkét esetben ugyanúgy járjunk el!
 7. A driver telepítése során automatikusan létrejön egy virtuális port pár CNCA/CNCB potnevekkel. Ahhoz hogy az autoguider program csatlakozzon hozzá, ezeket át kell neveznünk COMx/COMy-re (ahol x és y két különböző szám).
 8. A Start menüben keressük meg, és indítsuk el a virtuális soros port driver konfiguráló programját! com0com / Setup
 9. A megjelenő ablakban felül a bal és jobb felső sarkokban olvasható a portpár neve. Kezdetben itt a CNCA és CNCB szerepel. Ezt rjuk át COMx és COMy-ra, ahol x és y két szabad com szám. A kettő közül legalább az egyik a COM1-COM16 tartományban legyen, mert a legtöbb autoguider program és ASCOM driver ezt igényli. A másik portra majd az Ursa Minor fog kapcsolódni, neki COM1-COM255 között bármi megfelel.
  Virtuális soros portok átnevezése
 10. Kattintsunk az "Apply" gombra, és a virtuális port-pár készen áll a használatra.

A virtuális soros port-pár műkdésének tesztelése tesztprogrammal

Az előző pontban létrehozott virtuális soros port-pár segítségével tudjuk elérni, hogy az autoguider program által küldött jelek eljussanak az Ursa Minor programhoz. Ennek működését először egy tesztprogrammal ellenőrizzük. A tesztprogram kimenetét kapcsoljuk össze az Ursa Minor program autoguider bemenetével.

 1. Indítsuk el az Ursa Minor programot és kapcsolódjunk a távcsőmechanikához!
 2. Kapcsoljuk be a követést!
Autoguider monitoring

A virtuális soros port-pár műkdésének tesztelése a PHD guiding programmal

Ha az előző pont szerint sikeres volt a teszt, a következő lépésben a PHD guiding programmal végezzük el a tesztelést.

A PHD guiding program beálltása

A PHD Guiding programnak szüksége lesz egy ASCOM driverre is, ahhoz hogy az Ursa Minor programmal együt tudjon működni. Az Ursa Minor program Meade protokoll szerinti guiding parancsokat képes értelmezni, az autoguider program felé egy Meade mechanikát szimulál. Az autoguier program azt hiszi hogy egy Meade machanikát vezérel, miközben az történik, hogy az általa küldött parancsokat az Ursa Minor program dolgozza fel. A Meade protokoll teljesen független attól, ténylegesen milyen mechanikánk van. A Meade protokoll szerinti kommunikáció csak az autoguider program és az Ursa Minor program között zajlik. Az Ursa Minor a mechanikát a neki megfelelő protokollal vezérli, ami természetesen nem csak Meade lehet.

Töltsük le a Generic LX-200 (5.0.1) Ascom drivert . Meade driverből ezen kívül többféle változat is létezik, de nekünk pontosan ez a típus kell.

Ha még nem használtunk semilyen ASCOM modult korábban, az ASCOM platformot is töltsük le, és azt installáljuk először. Utána következhet a driver.

Ezután telepítsük és indítsuk el a PHD Guiding programot! A további lépések a következők:

 1. A programban válasszuk ki távcsővezérlő tipusánál az "ASCOM" opciót.
 2. Kattintsunk a távcső ikonra, ezzel megpróbál a program csatlakozni az Ursa Minor programhoz
 3. Megjelenik egy párbeszédablak, ahol ki kell választani a megfelelő ASCOM drivert. Válasszuk ki a listából a "Generic LX-200 protocol telescopes" opciót!
 4. Kattintsunk a "Properties" gombra, ekkor megjelenik egy újabb párbeszédablak. Itt válasszuk ki azt a COM számot, ami a korábban létrehozott virtuális soros port pár egyik kapuja.
 5. Az OK gombra kattintva létrejön a kapcsolat.
 6. A kommunikáció működőképességéről legegyszerűbben úgy győződhetünk meg, ha manuálisan kipróbáljuk. Válasszuk a menüből a "Manual guiding" parancsot. Megjelenik egy ablak, benne a négy iránygombbal:
 7. Az iránygombokat egyenként megnyomva, tesztelhetjük a rendszer működését. Az Ursa Minor program kijelzőjén láthatók a korrekciós impulzusok:
  Autoguider monitoring
  Eközben a mechainkához is eljutnak a vezérlőimpulzusok. A motorok hangjának megváltozása utal erre.