English Deutsch Magyar

Ursa Minor Multifunkciós kézivezérlő

Bevezető

Az Ursa Minor Multifunkciós kézivezérlő egy könnyen kezelhető kézben tartható távirányító, amely távcsőmechanikák és motorvezérlők széles választékával kompatibilis. Német ekvatoriális mechanikákat kezel. Több tízezer objektumot tartalmazó csillagászati adatbázissal rendelkezik, amely tartalmazza az amatőtrávcsövekkel megfigyelhető objektumok nagy részét: Csillagokat, kettősöket, változócsillagokat, csillaghalmazokat, ködöket, galaxisokat.

A kézivezérlő együttműködik az MC3-al és a kereskedelmi forgalomban levő Skywatcher távcsőmechanikákkal. Ez utóbbiak esetében helyettesíti a Synscan kézivezérlőt miközben kényelmesebb használatot tesz lehetővé.

A Skywatcher mechanikák esetében további előnyként jelentkezik, hogy ez a kézivezérlő az átéptett, megváltozott áttételű Skywatcher mechanikákat is támogatja. Ez lehetővé teszi, hogy bordásszíjas átalakításkor kereskedelmi forgalomban kapható fogszámú tárcsákat alkalmazzunk. Nem kell egyedi tárcsákat gyártani. (Ha az eredeti áttételt szeretnénk megtartani, olyan fogszámú tárcsákat kellene használni, amelyek beszerzése gazdaságosan nem megoldott.)

Ursa Minor Multifunkciós kézivezérlő Ursa Minor Multifunkciós kézivezérlő

Az első képen az MC3 kézivezérlő és a Multifunkciós kézivezérlő látható egymás mellett. Eltérés külsőre csak a készülékek alján levő csatlakozóknál van.

A második képen a Multifunkciós kézivezérlő egy Skywatcher EQ5 motorvezérlőhöz van csatlakoztatva.

Csatlakozókiosztás balról jobbra:

 1. MC3 csatlakozó
 2. Skywatcher csatlakozó (EQ3, EQ5, HEQ5, EQ6, EQ8)
 3. Merlin csatlakozó
 4. USB csatlakozó

Fontos figyelmeztetés! Egy időben a három mechanika csatlakozó közül csak egyet használjon!

Főbb tulajdonságok

 • Ergonómikus, egy kezes használatra alkalmas.
 • Grafikus kijelző állítható háttérvilágítással és fűtéssel, melynek automatikus működése belső hőszenzor által szabályozott.
 • Teljeskörű kompatibilitás az MC3-al, részletes beállítási lehetőségekkel (pl. motor áramerősségek, jelalakok, gyorsulás, stb...)
 • Kompatibilitás a Skywatcher mechanikákkal, azok eredeti motorvezérlő elektronikáját megtartva, de a Synscan kézivezérlőt kiváltva.
 • Módosított áttételű Skywatcher mechanikák támogatása: Az eredeti Skywatcher motorvezérlő elektronikát meghagyva, de más áttételű bordásszíj hajtást alkalmazva: Lehetővé teszi hogy egyedi gyártás helyett olcsóbb, kereskedelemben beszerezhető bordásszíj tárcsákat alkalmazzunk.
 • A kézivezérlő beépített, gombelemről táplált órával rendelkezik, amely kikapcsolt állapotban is jár. A beállítások sem felejtődnek el.
 • Frissíthető szoftver és csillagászati adatbázis.
 • Távcső kényelmes indítása előre definiált kezdőpozíciókból.
 • Referenciacsillag kiválasztása grafikus csillagtérkép ábrán.
 • Fényes csillag keresése az adatbázisban név, görög betűs vagy Flamsteed jelöléssel.
 • Kiterjedt változócsillag adatbázis: Hivatkozás a kétetűs, vagy V9999 formátumú jelölést használva.
 • Kettőscsillag adatbázis: Kereshetőség a felfedező kódja és sorszám alapján.
 • Mély ég adatbázis: Messier, Caldwell, NGC, IC, PK és Herschel-400 objektumok.

Használat

A kézivezérlő általános működése (katalógusok, keresés, goto) teljesen azonos az MC3 kézivezérlővel, így azokról ezen az oldalon olvashat.

Ebben a részben csak a Skywatcher mechanikákkal való használat során jelentkező különbségekről lesz szó.

Eltérések az MC3-al való használathoz képest

Sebességek
Az MC3-ban a motorok maximális sebességét széles skálán állíthatjuk. Skywatcher motorvezérlőjével ez nem lehetséges. A kézivezérlő manuális mozgatáskor a 0.25x - 800x sebességtartományt támogatja.
Áttételek
A Skywatcher motorvezérlő elektronikájának áttétele nem programozható át. A kézivezérlő kiovassa belőle az áttétel értékét és aszerint dolgozik. Ezen felül van lehetőségünk a kiolvasott áttétel felülbírálására, néhány mechanikai átépítési mód közül, menüből választható módon.
Áramerősségek és gyorsulások állítása
Ezek beállítására, módosítására csak MC3 alkalmazásakor van lehetőségünk. Skywatcher motorvezérlő használatakor ezek a funkciók nem érhetőek el.
Indítás park pozícióból
Az Ursa Minor kézivezérlő használatakor a feltételezett kiindulási állapot: A távcső az állvány keleti oldalán van, déli irányban az Egyenlítő felé mutat, az ellensúlytengely vízszintes és nyugat felé mutat. Ez eltér a Skywatcher alapértelmezett kiindulási állapotától.
Referenciacsillagra állás
Az Ursa Minor kézivezérlő csak az egycsillagos szinkronizálást ismeri. Ennek módja viszont kényelmesebb: Lehetőség van a fényes csillagok grafikus csillagkép ábráról való kiválasztására.
Egyszerű indítás kitelepülős távcsöveknél
Kitelepülős távcsőnél nincs sok értelme parkoltatásról beszélni, ezért a kezdeti tájolás fontos lépés. A Multifunkciós kézivezérlő erre ad egy kényelmes és gyors megoldást: A távcsövet függőleges kezdőállásból indítjuk. A távcsövet úgy állítjuk be, hogy a Zenit felé mutasson, (Ezt pontosan beállíthatjuk egy kis vízszintmérő alkalmazásával.) majd bekapcsolás után a menüben ezt az állapotot mint kiindulási pontot választjuk. Ha jó álltunk pólusra és az óra is pontos, még egycsillagos beálltás nélkül is többé-kevésbé pontosan pozicionál a távcsövünk. Nagy látószögű, kis nagyítást adó okulárral már jó eséllyel a látómezőben lesz a keresett objektum.