English Deutsch Magyar

Bluetooth interfész

Az új laptopokban már beéptett Bluetooth rádió is van. Ezzel vezeték nélkül is vezérelhetjük távcsövünket. Ehhez az itt látható Bluetooth illesztőt kell a mechanika kézivezérlője helyére csatlakoztatni. A számítógépen virtuális soros portként fog megjelenni a távcsőmechanika. A használata az Ursa Minor programmal pontosan ugyanúgy történik, mint ha vezetékkel kötöttük volna össze.

A Bluetooth illesztő többféle mechanikához és opcionális DSLR kimenettel készül. A következő változatok léteznek:

Bluetooth - Merlin
A Bluetooth interfész a következő mechanikákhoz alkalmazható: Merlin, Autottrack, Supatrak, Autotrack Dobson.
Bluetooth - HEQ5
Ez a kvitel HEQ5 mechanikákhoz illeszkedő csatlakozóval készült. Kompatibilis még az EQ5 és EQ3 mechanikák goto változatival illetve az ezekhez utólag beszerezhető goto kit-tel.
Bluetooth - EQ6
Az eszköz EQ6 pro mechanikához használható.
Bluetooth - Merlin + DSLR
A Merlin, Autottrack, Supatrak, Autotrack Dobson mechanikákhoz használható interfész, amely rendelkezik tükörreflexes fényképezőgép távvezérlő kimenettel is.
Bluetooth - HEQ5 + DSLR
Bluetooth - EQ6 + DSLR

Csatlakoztatás a távcsőmechanikához

Bluetooth interface Bluetooth interface

A mechanikához a fotón látható módon csatlakoztassuk! A kézivezérlő helyére kerül a Bluetooth intefész. Ennek csak ez az egy vezetéke van, és ennél fogva szabadon lóghat a mechanika oldalán. Ha úgy tetszik, öntapadó ragasztószalaggal vagy tépőzárral rögzíthetjük is a mechanika karjához.

Bluetooth interface

A készülék előlapján egy LED és egy nyomógomb található. A LED a következő állapotokat jelzi:

Nem világít
Nem kap tápfeszültésget. ilyenkor igazítsuk meg a tápfeszültség csatlakozót!
Gyors villogás (2Hz)
A modul még nincs a számítógéppel összerendelve. Ez akkor fordul elő, amikor még egyetlen egyszer sem csatlakoztattuk azt számítógéphez.
Lassú villogás (1Hz)
A modult már hozzárendeltük a számítógéphez. Ez jelzi, hogy a számtógép már felismerte mint Bluetooth eszközt. Fontos tudnunk, hogy ettől kezdve ez az állapot fennmarad amíg meg nem nyomjuk az illesztő előlapján levő reset gombot. Akkor is lassan villog a led, ha a számítógép hatótávolságon kívül van, vagy egyszerűen be sincs kapcsolava. A Bluetooth illesztő tud róla, hogy őt már egy számítógép felismerte, regisztrálta. Ettől kezdve csak ettől a számítógéptől fogad el kapcsolódási kérelmet. Ha más számítógéppel is használni akarjuk, nyomjuk meg a reset gombot és kerestessük meg a másik számítógéppel az eszközt.
Folyamatosan világít
Kapcsolat létrejött. Akkor világít folyamatosan a LED, amikor ténylegesen fennáll a kapcsolat a távcsőmechanika és az Ursa Minor program között.

A Bluetooth illesztő konfigurálása a számítógépen (Windows XP)

Az első használat előtt el kell végeznünk a következő lépéseket:

 1. Csatlakoztassuk a modult a távcsőmechanikához és adjunk tápfeszültséget a mechanikának. A modulon levő piros led gyorsan (2Hz) villog. Ha lassan villogna, nyomjuk meg a reset gombot. Ennek hatására mindenképpen át kell váltania gyors villogásra. A gyors villogás jelzi, hogy nincs összerendelve számítógéppel.
 2. A számítógépen engedélyezzük a Bluetooth szolgáltatások használatát. Az ábrán látható menüben az "Enable Bluetooth radio" menüpontot kell választanunk.
  A Bluetooth interfész konfigurálása. 1. lépés
 3. Hozzunk létre új kapcsolatot az "Add new connection" menüpont kiválasztásával.
 4. Ekkor a számtógép el kezdi keresni a hatókörén belül levő Bluetooth eszközöket. Megjelenik egy ablak, benne a talált eszközökkel:
  A Bluetooth interfész konfigurálása. 2. lépés
 5. A lista ettől eltérhet, annak függvényében, milyen eszközök vannak a közelben. A listából válasszuk ki a "Chip CAD" nevű eszközt. Ez a név jelöli a Bluetooth távcsőmechanika illesztőt.
 6. A következő lépésben a számítógép jelszót fog kérni. Esetünkben ez "0000" (négy darab nulla).
  A Bluetooth interfész konfigurálása. 3. lépés
 7. A kapcsolat létrejött, a gép közli velünk hogy milyen COM port számot kap az eszköz.
  A Bluetooth interfész konfigurálása. 4. lépés
  A képen látható üzenetet kapjuk, itt most a COM40 portot kapta az eszköz. Ezt a portszámot meg kell jegyeznünk, mert a használat során erre szükésgünk lesz.

Ezzel az eszköz regisztrációját elvégeztük. Miközben ezeket a lépéseket megtettük, a Bluetooth illesztő előlapján a LED lassú villogásra váltott. Ezzel jelzi, hogy őt már regisztrálták egy számítógépen. Ez a regisztráció mindaddig érvényben marad, amíg meg nem szüntetjük. Akkor is megmarad, ha a számítógépet kikapcsoljuk. A Bluetooth eszköz emlékezni fog arra hogy őt melyik számítógépen regisztrálták. A regisztrációt másik számítógéppel is elvégezheti, de előtte a korábbi regisztrációt törölni kell azzal, hogy megnyomja a Bluetooth illesztőn a reset gombot.

A regisztrációs műveletet csak egyszer kell elvégeznünk. Ezután az eszköz használatra kész. Az Ursa Minor programban kapcsolódáskor ugyanúgy járunk el, mint ha vezetéket használnánk. Egyetlen különbség az, hogy a korábban kapott COM port számot kell használnunk.

Com portszám kiderítése (Windows XP)

A regisztrálás (új Bluetooth eszköz hozzáadása) során a gép kiírja, hogy melyik COM portszámot kapta az eszköz. Erre az információra minden alkalomkor szükségünk lesz, amikor használni szeretnénk az eszközt. Ha elfelejtettük, a következőképpen deríthetjük ki:

 1. A képernyő jobb alsó sarkában, a taskbar-on, kattintsunk a jobb egérgombbal a Bluetooth ikonon.
  A Bluetooth interfész adatainak megtekintése
 2. Ekkor megjelenik egy menü, abban válasszuk a "Bluetooth settings" menüpontot. Megjegyzés: A menü kinézete az Ön számítógépén eltérő is lehet. A megjelenő ablakban látjuk a korábban már hozzáadott Bluetooth eszközöket. Itt az Ön esetében akár több, különféle eszköz is szerepelhet.
  A Bluetooth interfész adatainak megtekintése
 3. Válasszuk ki a "Chip CAD" nevű eszközt, kattintsunk rajta a jobb egérgombbal, és a megjelenő menüből válasszuk a "Detail" menüpontot.
  A Bluetooth interfész adatainak megtekintése
 4. A megjelnő ablak tartalmazza az eszköz paramétereit. Nekünk csak a COM portszám lesz lényeges. Jegyezzük meg, erre lesz majd szükségünk később.
  A Bluetooth interfész adatainak megtekintése

A Bluetooth illesztő konfigurálása a számítógépen (Windows Vista)

 1. A képernyő jobb alsó sarkában levő Bluetooth ikonra kattintsunk az egér jobb gombjával. A megjelenő menüben válasszuk a "Bluetooth eszközök" menüpontot. A megjelenő ablakban kattintsunka "Hozzáadás" gombon.
  A Bluetooth interfész konfigurálása
 2. A következő ablak néhány információt ad az új Bluetooth eszközök felder rítésével kacsolatban. Kattintsunk a "Tovább" gombon.
  A Bluetooth interfész konfigurálása
 3. Megjelennek a közelben levő Bluetooth eszközök. Számunkra a "ChipCAD" az érdekes. Ez jelenti az Ursa Minor Bluetooth interfészt. Az újabb verziók elnevezése Nem "ChipCAD", hanem "Serial Adapter". Válasszuk ki ezt és kattintsunk a "Tovább" gombra!
  A Bluetooth interfész konfigurálása
 4. Az eszköz használatához kódra van szükségünk, amely a régi típusoknál "0000", az új típusoknál (2010 második fele óta) "1234".
  A Bluetooth interfész konfigurálása
 5. A Bluetooth interfész konfigurációja sikeresen megtörtént. A következő ablakon láthatjuk a kiosztott COM portszámot. Esetünkben a "Kimenő COM port" szükséges, amely a példában COM19. Az ön esetében ez a szám eltérő lehet.
  A Bluetooth interfész konfigurálása
 6. A Bluetooth illesztő konfigurációja sikeres.
  A Bluetooth interfész konfigurálása

A Bluetooth illesztő konfigurálása a számítógépen (Windows 10)

 1. Itt a "Gépház" menüpontra kell kattintani a Start menüben.
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en
 2. Ebben az ablakban válasszuk az "Eszközök" ikont!
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en
 3. A megjelenő ablakban a bal oldali sávban a "Bluetooth" menüpontot válasszuk! Lehetséges, hogy alapesetben a Bluetooth szolgáltatás ki van kapcsolva. A "Bluetooth eszközök kezelése" felirat alatt van egy stilizált kapcsoló szimbólum. Kattintsunk erre, hogy a számítógép Bluetooth szolgáltatását aktiváljuk.
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en
 4. Miután a Bluetooth szolgáltatás aktiválva lett, a számítógép nekilát megkeresni a közelben levő Bluetooth eszközöket. Az alábbi képen látható, hogy a "Serial Adaptor" eszközt felismerte.
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en
 5. Kattintsunk a "Serial Adaptor" szürke sávjára és megjelenik a "Párosítás" gomb. Ezt nyomjuk meg!
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en
 6. A gép kéri a kódot:
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en
 7. A kód ebben az esetben: "1234". A kód bevitele után nyomjuk meg a "Tovább" gombot.
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en
 8. Az eszköz ikonja mellett megjelent a "Párosítva" üzenet.
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en
 9. Az "Eszközök" ablak bal oldali menüsávján válasszuk a (jelen esetben legfölső) "Nyomtatók és szkennerek" menüpontot. Az ablak fő részében (a jobb oldali nagyobbik panelen) görgessünk le a legaljára, mert ott van az "Eszközkezelő" link, amire kattintanunk kell.
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en
 10. A megjelenő listában keressük meg a "Portok (COM és LPT) részt. A példában láthatjuk, hogy két Bluetooth soros port is létrejött. Ezek COM számát jegyezzük meg. Mindkettő ugyanahhoz a Bluetooth illesztőhöz tartozik. Próbálkozzunk az elsővel (A példában: COM6)
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en
 11. Jelen esetben a saját fejlesztésű terminál programommal próbáltam ki a parancs küldését a távcsővezérlő elektronikának a Bluetooth kapcsolaton keresztül. Megnyitom a COM6 portot 9600 Bps sebességen:
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en
 12. A távcsőmechanikának kiküldtem a ":e1" parancsot, amelyre láthatóan megérkezett a válasz: "=010702". Ezzel megbizonyosodtunk a kommunikációs kapcsolat létrejöttéről.
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en
 13. A következő képen azt láthatjuk, hogyan tudjuk a Bluetooth adaptert eltávolítani, azaz elérni, hogy a Windows ne emlékezzen rá. Végfelhasználó számára erre nincs szükség, az eszköz eltávolítása nem szükséges: Így a következő használatkor nem kell azt újra párosítani. Az eszköz eltávolítása akkor hasznos, ha több Bluetooth modult kipróbálunk egymás után (pl. a kereskedő egymás után több Bluetooth interfész működőképességét ellenőrzi) és nem szeretnénk hogy sok, használaton kívüli COM port maradjon az eszközkezelő listájában feleslegesen.
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en
 14. Az eszköz eltávolítása előtt a Windows rákérdez. Itt az eltávolítás valójában azt jelenti, hogy a Windowst kérjük az eszköz "elfelejtésére".
  A Bluetooth interfész használata Windows10-en